Dominatorul

Comportamentele proprii dominatorului sunt dictate de teama de a nu retrăi rana de trădare. Toate rănile descrise în acestă carte au fiecare dintre ele, propriile lor comportamente si atitudini interioare corespunzătoare. Aceste moduri de a gândi, a simţi, de a vorbi, legate de fiecare rană indică o reacţie la ceea ce se întâmplă în viaţă. O persoană aflată în reacţional nu este centrată pe sine, nici pe sufletul ei si nu poate fi fericită. De aceea este foarte important să reperăm momentele în care suntem noi însine sau în reacţional. Astfel veţi putea deveni stăpâni pe propria voastră viaţă, în loc să vă lăsaţi condusi de temerile voastre. Acest capitol are ca scop să vă ajute să deveniţi constienţi de rana de trădare. Dacă vă recunoasteţi în descrierea acestei răni, ultimul capitol conţine toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vindeca această rană si a deveni voi însivă, fără să mai credeţi că viaţa este plină de trădare. Dacă nu vă recunoasteţi în cele descrise aici, vă sugerez să verificaţi cu cei care vă cunosc bine, dacă sunt de acord cu voi. Am menţionat deja că este
posibil să avem doar o mică rană de trădare, iar în acest caz avem doar câteva dintre caracteristicile acesteia.
Vă puteţi identifica în anumite comportamente, nu în toate aspectele descrise aici. Este aproape imposibil ca cineva să se recunoască în toate comportamentele menţionate. Vă reamintesc că este important să aveţi încredere mai întâi în aspectul fizic, deoarece corpul fizic nu minte niciodată, în timp ce noi putem să ne lăsăm păcăliţi cu usurinţă. Dacă veţi recunoaste această rană la persoanele din jurul vostru, nu trebuie să încercaţi să le schimbaţi. Folosiţi ceea ce aţi învăţat în această carte pentru a vă dezvolta compasiunea pentru ceilalţi, pentru a le înţelege mai bine comportamentele reacţionale. Este de preferat să citească ei singuri cartea, dacă manifestă un interes în acest sens, mai degrabă decât să încercaţi să le explicaţi conţinutul cu propriile voastre cuvinte.
Caracteristicile rănii de trădare
Activarea rănii: între doi si patru ani în relaţia cu părintele de sex opus. Înselarea încrederii sau a asteptărilor neîmplinite în conexiunea iubire-sexualitate. Manipulare.
Masca: dominator
Corpul: inspiră forţă si putere. La bărbaţi, umerii mai largi decât soldurile. La femei, soldurile mai largi si mai puternice decât umerii. Piept bombat. Pântece bombat.
Ochii: privire intensă si seducătoare
Vocabular: „disociat”, „ai înţeles întrebarea?”, „eu sunt capabil”, „lasă-mă pe mine să fac asta”, „stiam eu”, „ai încredere în mine”, „nu am încredere în cutare persoană”.
Caracter: se consideră foarte responsabil si puternic. Caută să pară special si puternic. Nu îsi ţine promisiunile si angajamentele sau face eforturi pentru a le ţine. Minte cu usurinţă. Manipulator. Seducător. Are multe asteptări. Dispoziţie schimbătoare. Este convins că are dreptate si încearcă să-i convingă si pe ceilalţi. Nerăbdător. Intolerant, înţelege si acţionează repede. Performant pentru a fi remarcat. Actor. Se confesează greu. Nu îsi arată vulnerabilitatea. Sceptic. Îi e teamă să iasă dintr-un angajament. Cea mai mare teamă: disocierea, separarea, renegarea.
Alimentaţia: apetit bun. Mănâncă repede. Adaugă sare si condimente. Se poate controla când e ocupat, dar apoi poate pierde controlul.
Boli posibile: boli legate de control si de pierderea acestuia, agorafobie, spasmofilie, afecţiuni ale sistemului digestiv, boli terminate în ,,-ită”, herpes bucal.
Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine. Lise Bourbeau