Experienta fiecaruia dintre noi este doar a noastra

Experienta fiecaruia dintre noi este doar a noastra.

Viata mea, a ta, a lui, este doar a mea, a ta, a lui.

Viata apartine fiecaruia. Experientele sunt individuale si nu colective.

Nu se poate translata invatatura/rezultatul unei experiente de la un om la altul.

Aceste experiente pot fi impartasite intr-un grup de dezvoltare, dar doar atat. Prin grupurile de dezvoltare orizontul fiecaruia se deschide spre noi intelesuri.

Sunt „unii” care promoveaza genul de mesaj – vino la mine si iti voi spune ce sa faci sau cum sa faci.

Din punctul meu de vedere mesajul face mai mult rau decat bine. Fiecare om trebuie sa aiba experientele lui de viata precum si modul individual de rezolvare a situatiilor aparute iar invataturile sunt individuale.

Desigur ca putem a ne da de exemplu, dar sa spunem celor pe care-i intalnim ca situatiile lor de viata se rezolva in maniera in care noi le-am rezolvat este fals. Din pacate acest gen de mesaje penetreaza cel mai bine si are cei mai multi adepti.

Ceea ce pot sa fac ca si psiholog, formator, consilier, spuneti-mi cum vreti, este sa-l ajut pe cel din fata mea sa ia cele mai bune decizii referitoare la viata lui si nu sa-i dau lectii de viata.

Prefer sa am 10 oameni pe care sa-i ajut sa-si rezolve situatiile in mod propriu, prin propria experienta, decat sa ma aprecieze sute de oameni carora sa le spun ce au de facut.

Din pacate cea de a doua categorie prevaleaza, pentru ca este mai usor unui om sa urmeze o cale, batatorita, chiar daca nu este a lui decat sa aleaga drumul intr-o intersectie.

Drum drept spre normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *