Pictura in ART-Therapy

Pictura, reprezinta o buna modalitate de exprimare a starii interioare atunci cand vorbele nu pot exprima ceea ce simtim.

Alaturi de arta scenica, pictura reprezinta domeniul in care este cel mai usor a se exprima emotii diferite si complicate, cum ar fi: furie, frica, tristete si suparare. Pictura ajuta pacientul sa se inteleaga pe sine si scopul vietii sale, activeaza partea creativa a creierului, care la multi dintre noi este rar folosita.

Asociatia Americana de Terapie prin Arta, exprima un punct de vedere obiectiv, aratand ca arta, „permite exprimarea creativa care poate depasi limitele limbajului. Cu alte cuvinte, daca este prea dificil, confuz sau dureros de spus sau scris atunci poate prin desen, pictura, sculptura, colorare sau multe alte metode de arta vizuala persoanele pot depasi blocajul limbajului.”

Pictura poate reprezenta o forma ideala de terapie pentru:

– persoanele care au suferit abuzuri emotionale, fizice sau de natura sexuala

– pentru copii cu dizabilitati sau pentru adultii care doresc sa scape de stresul cotitidian

– copiii cu dizabilitati de invatare sau care sufera de probleme comportamentale sau sociale

– persoanele care sufera de probleme de sanatate mintala.

Unele persoane isi pot bloca unele amintiri, le codifica in imagini iar terapia prin arta ii poate ajuta sa rezolve aceste traume. Este adesea folosita pentru a depasi rezistenta, pentru a construi increderea, a reduce tensiunea si a stimula memoria.

Dezvoltarea personala prin arta reprezinta uniunea dintre arta si psihologie, si utilizeaza formele de arta ca mod principal de comunicare, atat intre dumneavoastra si mine, cat si intre minte si suflet.

In cadrul sesiunilor beneficiati de materialele necesare, dumneavoastra aducand doar dorinta de introspectie interioara si de exprimare a emotiilor, sentimentelor, sau dorinta de renuntare la stres.

Pentru copii este necesar a avea inainte o convorbire cu parintii pentru a putea stabili modalitatea cea mai adecvata de desfasurare a sedintelor.

Beneficiarii sesiunile de dezvoltare prin arta, organizate in cadrul Atelierului pot fi si:

– persoanele care sufera de stres si anxietate

– persoanele aflate in situatii dificile urmare a unor traume

– persoanele aflate in situatii dificile urmare a unor evenimente de viata – persoanele cu dizabilitati

– persoanele cu tulburari de alimentatie – persoanele cu dementa/Alzheimer

– copiii si familiile, pentru dezvoltarea relatiilor familiale

– persoanele care doresc sa-si dezvolte capacitatile creative

In cadrul Sedintelor de Dezvoltare prin Arta, sau asa cum s-a dezvoltat in ultimul timp conceptia de „Terapie prin Arta” se petrec schimbari importante in modul de actiune al fiecaruia.

Lucrarile realizate nu trebuie sa fie perfecte, estetice sau sa fie terminate. Important este ca omul sa dea frau liber imaginatiei, exprimandu-si sentimentele si starea interioara printr-o imagine sau obiect creat din lut, plastilina sau ceramica.

Psihologul care indruma este doar un ghid, un facilitator in constientizarea clientului a sentimentelor si nevoilor, exprimate in lucrarea finala.

Aceasta este personala si confidentiala si este pastrata pentru ca ea reprezinta o parte din personalitatea clientului si o parte a procesului de vindecare. Toate materialele sunt alese de client si reprezinta aspecte importante in procesul de dezvoltare personala sau in procesul de vindecare.

Atelierul de pictura poate devenii un loc de vindecare sau poate fi doar un loc in care copii si adultii vor petrece clipe minunate in compania culorilor.

Drum drept spre normalitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *