Depresia – tulburare mentala devastatoare
Depresia este una dintre cele mai devastatoare tulburari mentale. Simptomele obisnuite sunt reprezentate de:
- insomnie/hipersomnie
- castig/pierdere in greutate
- oboseala
- dificultati de concentrare
- dificultati in luarea deciziilor
- retardul psihomotor
- agitatie
- ganduri recurente de moarte/sinucidere
- existenta unor episoade de deprimare/tristete
- pierderea interesului/placerii pentru activitati
Simptomele prezente (cel putin 5 dintre ele, pentru Tulburarea Depresiva Majora – TDM) trebuie sa existe cel putin 2 saptamani, zilnic, si sa afecteze capacitatea de functionare prin dificultati in activitatea profesionala, in relatiile interpersonale, transpuse in incapacitatea de a se bucura de viata in general.
Persoanele intre 18 si 44 ani au un risc ridicat de aparitie a depresiei majore, iar persoanele de peste 60 de ani au risc scazut de aparitie.
Un alt factor cu grad ridicat de risc in aparitia TDM este dat de istoricul familial, acolo unde s-au inregistrat la parinti episoade depresive majore.
De asemenea, un risc ridicat pentru aparitia depresiei majore il au urmatorii factori:
- abuzul sexual/emotional
- abuzul de orice fel
- stilurile negative de atribuire ale parintilor
- flashback-ul inferential negativ
- bolile cronice, cu risc mai ales la persoanele varstnice
Unul din factorii principali in aparitia Tulburarii Depresive Majore il reprezinta CONFLICTUL in RELATII. Acesta reprezinta un risc major pentru dezvoltarea la ambii parteneri de episoade de depresie majora care, daca nu sunt abordate/rezolvate la timp se pot constituii, prin aparitia si alaturarea celorlalte simptome descrise, in TDM.
Recomandam, in cazul aparitiei unor conflicte in relatii, abordarea unei conduite responsabile si parcurgerea unor pasi necesari in terapia de cuplu sau consilierea de cuplu.
Din pacate, aparitia depresiei dar mai ales refuzul de a consulta un specialist, de a face terapie individuala sau de cuplu, este asociata mai tarziu cu aparitia unor afectiuni fizice care pot fi:
- farmacologice – prin folosirea steroizilor, sevrajul indus de substante halucinogene, alcool, sedative
- endocrine – hipo/hipertiroidism, diabet, boala Cushing
- infectioase – pareza generala, gripa, hepatita, SIDA
- neurologice – scleroza multipla, boala Parkinson, traumatism cerebral, tulburare cerebrovasculara, etc
SFAT: La aparitia oricaror semne/simptome in viata de zi cu zi este necesar sa apelam la specialisti, psihologi/psihoterapeuti, pentru rezolvarea/atenuarea simptomelor, in vederea reluarii unei vieti linistie si plina de bucurie alaturi de cei pe care-i iubim si de care ne leaga fiecare moment al vietii noastre.